Verblind door honger naar succes.

Soms zijn de dingen gewoon zoals ze lijken. Zelfs in het wielrennen, waar vaak geldt dat niets is wat het lijkt. Bent u er nog?

Een voorbeeld: Riccardo Ricco lijkt een behoorlijk onbetrouwbaar en ongeleid projectiel. Dat beeld is ontstaan door zijn dubieuze acties in het verleden en zijn gedrag in het heden. Dat bevestigt het grootste deel van het peloton en alles dat er omheen hangt. Kortom; Ricco vertrouw je het porseleinen servies niet toe.

Vooruit, nog een voorbeeld: Ezequiel Mosquera lijkt een renner met een luchtje. Die lucht wordt veroorzaakt doordat Mosquera 34 jaar is, Spanjaard van geboorte, op latere leeftijd vier keer in de top vijf van de Vuelta a España eindigde en toch nooit voor een grote Spaanse ploeg reed. Conclusie: Mosquera riekt niet goed.

Honger

Toch bood het Nederlandse Vacansoleil zowel Ricco als Mosquera een prachtig contract aan. De honger naar succes was er groot: het wieleravontuur dat ze in 2009 zo voortvarend waren begonnen met manager Daan Luijkx, viel akelig stil in 2010. Zonder uitnodigingen voor de Giro, Tour en Vuelta.

Niets zo verslavend als aandacht en succes, vraag het de gemiddelde dopingzondaar maar. En hup, daar ging manager Luijkx met een goedgevulde portemonnee op jacht naar ‘grote namen’. Blind voor het risico, met een even rammelende maag als de sponsor.

Ambitie

Nog geen twee weken geleden gaf Luijkx in het NUsport magazine antwoord op de vraag of ze zich bij Vacansoleil in hun ambitie niet voorbij holden. Luijkx: ‘In mijn ogen betekent topsport: gaan voor het maximale. En of dat dan goed of slecht is? De tijd zal het leren.’

De tijd vloog werkelijk voorbij. Plots was het donderdag 30 september. De dag waarop bekend werd dat er huiszoekingen bij Ricco waren, als onderdeel van operatie Cobra-Red, een Italiaans dopingonderzoek dat voor de helft zijn bijnaam draagt. En de dag waarop bleek dat Mosquera positief getest had tijdens de Vuelta. Op een maskeringsmiddel van doping welteverstaan.

Oude reflex

Luijkx zei dat hij het ‘typisch’ vond dat het nieuws over de huiszoekingen bij Riccò en de positieve test van Mosquera op dezelfde dag wereldkundig werden. Een oude reflex: niets is immers wat het lijkt in het wielrennen.

Later klonk het dat Ricco niet verdacht was. Er waren alleen wat slaaptabletten gevonden tijdens de huiszoeking, tenminste: dat verzekerden Ricco en zijn manager. En wat betreft Mosquera? Eerst maar eens de feiten afwachten. Dan pas zou er een beslissing genomen worden over diens toekomst bij de ploeg. Juist. Bent u er nog? Vacansoleil blijkbaar niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s